16 Jun
16Jun

לא פעם אני מבחין שהורים לילדים שמאחרים לדבר ומתלבטים האם המצב תקין או שנדרשת התערבות של איש מקצוע. איך נדע שכדאי לפנות לטיפול אצל קלינאי\ת תקשורת?

תמרור אזהרה ראשון:
כשהשפה אינה ממשיכה להתפתח ולהתקדם – הילדים רוכשים את השפה בשלבים בעקבות הקשבה וסקירה של סביבתם הקרובה. בכל גיל אנו מצפים להופעה של שכבה נוספת ולרמת מורכבות שפתית גבוהה יותר.

הילד בן שנה וחצי ומפיק מספר מילים בודדות?
הילד בן שנתיים ועדיין אין משפטים ואפילו לא צירופים ("אבא אוטו")?
הילד ממעט לדבר ומשתמש במשפטים קצרים בלבד ולא מפרט?
עם ההתקדמות בגיל המשפטים אמורים להפוך למורכבים יותר וארוכים יותר.

במקרים אלו ממליץ בחום לפנות לקלינאי על מנת לבדוק לבדוק מה הסיבה לעיכוב בהתפתחות השפתית. כדאי להיות ערים ומודעים לתמרורי אזהרה אלה כי עיכוב בהתפתחות השפה עלולה ליצור קשיים בתקשורת עם הסביבה, קשרים חברתיים ואף להוביל לתסכול ולהתנהגויות אלימות. 

תמרור אזהרה שני:

הילד אומר רק חלק מהמילה?
הדיבור שלו מרוח או נשמע שמדבר מהאף?
אתם מרגישים שהדיבור של הילד שלכם אינו מובן?

התפתחות ורכישת מגוון הצלילים הקיימים בשפה מתחיל מגיל מספר חודשים ונמשכת עד גיל 5-6 לערך. לכל צליל יש את הגיל בו הוא אמור להירכש. מעבר לגיל מסויים שיבושי ההיגוי דורשים התערבות של קלינאי תקשורת.

הסיבות לעיכוב ברכישת הצלילים מגוונות:
ירידה בשמיעה – ברגע שילד סובל מירידה בשמיעה, אם זמנית כתוצאה מדלקות ונוזלים ואם ירידה עיצבית קבועה בשמיעה, כתלות בעוצמת הירידה בשמיעה כך נוצר חוסר בחשיפה ליותר צלילים. הילד לא נחשף אל הצלילים ולכן גם לא רוכש אותם.

קשיים מוטוריים בהנעת איברי הדיבור – לעיתים קיים קושי בתנועה של איברי הדיבור כמו הפרדה בין הלשון ללסת (אותם ילדים שכדי להרים את הלשון למעלה\למטה מזיזים את כל הראש), חולשה בלשון או בשפתיים וכו'. הפקת צליל מצריכה תנועה של הלשון לנקודה מסויימת, כיווץ או מתיחה של השפתיים ופתיחה\סגירה של השיניים. כאשר הילד סובל מקשיים אלו הוא יתקשה ברכישת צלילי השפה השונים.

קושי בתכנון ההגייה - הגיה מצריכה תיאום בין הלשון, השפתיים והשיניים וישנם מקרים בהם הילדים מתקשים לתכנן כיצד לבצע את ההגיה.

לשון קשורה – לשון קשורה היא מום מולד המתבטא בלשון המחוברת בחלקה התחתון בקצה הקדמי שלה אל רצפת הפה, דבר העלול לפגוע בתנועתיות שלה. הלשון מחוברת על ידי קרום שנקרא פְרֶנוּלוּם, שהוא קצר או עבה מהנורמה.

חיך ו\או שפה שסועה.

תמרור אזהרה שלישי:

בזמן שאתם מלווים את ילדכם\תכן בשער הגן או במהלך משחק עם חבר\ה במפגש בבית, הקשיבו לשפה בה משתמשים החברים\ות שלהם ובידקו האם קיימים פערים בין שפתם לשפה של בני\ות גילם. במידה וקיים פער, פער זה עלול לרמז על עיכוב בהתפתחות השפה בקרב ילדכם\תכן. ישנם פערים שנמצאים בטווח הנורמה אך לעיתים הפער הוא משמעותי ומצריך התערבות טיפולית של קלינאי תקשורת.

תמרור אזהרה רביעי:

כאשר הילד מביע תסכול ואף נוקט באלימות. התנהגות אלימה יכולה בחלק מהמקרים לנבוע כתוצאה מחוסר במיומנויות שפתיות וקושי בהעברת מסר לשוני. ילד שלא מצליח להעביר את המסר שרצה להעביר ושאינו מובן לסביבתו עלול לצבור תיסכול ואף לגלוש להתנהגות אלימה ובעיות התנהגות.

תמרור אזהרה חמישי:

מקרים בהם נצפים דיבור מהיר מידי, דיבור איטי מידי או גימגום אשר מקשים על הבנת המסר אותו הילד מנסה להעביר לסביבתו.

בבלוג זה באתי להעביר את 5 תמרורי האזהרה העיקריים שכאשר הם מופיעים מומלץ לפנות לאיבחון של קלינאי תקשורת. בעקבות הקורונה והסגרים, לא נוצרו לילדים מספיק הזדמנויות לחשיפה לשפה ורכישת הידע השפתי הנדרש על מנת ליצור תקשורת טובה עם סביבתם ובהמשך הכנה טובה לקראת כיתה א'.
כאן נכנס לתמונה קלינאי תקשורת שיעזור לילד לצמצם את הפער שנצבר.




הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.